Elkander test website Samen Diemen met gebruikers

/
Elkander test website Samen Diemen met gebruikers

B1-schrijven, digitale drempels wegnemen voor bezoekers met een beperking: als webbouwer hebben we dat natuurlijk in de vingers. Toch zoeken we altijd naar mogelijkheden voor verbetering. Daarom organiseren we regelmatig een gebruikersonderzoek. Op 18 maart nam een divers testpanel de website Samen Diemen kritisch onder de loep. De opbrengst? Nog meer inzicht hoe bezoekers een Elkander-website gebruiken. En een aantal waardevolle verbetersuggesties om onze tanden in te zetten. 

Aan de slag met praktijkvoorbeelden

Op Samen Diemen kunnen Diemenaren binnenkort informatie vinden over wonen, zorg, welzijn en geldzaken. En de weg vinden naar organisaties, activiteiten en hulp in hun eigen buurt. In 2 sessies in het gemeentehuis testten 16 deelnemers de demo-versie van deze sociaal domein-website, onder leiding van 2 contentbeheerders van Elkander en 2 projectleiders van de gemeente Diemen.

 

De gebruikers kregen een aantal praktijkvoorbeelden voorgelegd. Zo moesten ze op zoek gaan naar ondersteuning bij belastingaangifte en informatie proberen te vinden over hulp bij de zorg voor een naaste. Tijdens de test vulden de deelnemers een vragenlijst in over de gebruiksvriendelijkheid. Tot slot legden we nog een losse tekst voor, met het verzoek om ‘tips en tops’ in de kantlijn te plaatsen. Voor die methode haalden we inspiratie uit het Stappenplan ‘Test je tekst’ van Gebruiker Centraal.

Een diverse gebruikersgroep

De deelnemers hadden uiteenlopende leeftijden en een aantal had Nederlands niet als moedertaal. Ook was er iemand bij met een visuele beperking. En er was een mooie mix van inwoners, actieve vrijwilligers, en professionals uit het sociaal domein. 

In gesprek over plussen en minnen

Veel reacties waren positief: “Overzichtelijk en uitnodigend”, “Duidelijke iconen” en “Er is zichtbaar veel aandacht besteed aan leesbaarheid en vindbaarheid van informatie”, gaven deelnemers aan. Ook was meer dan 90 procent tevreden tot zeer tevreden over het ontwerp van de website.

 

Maar Elkander kwam niet alleen naar Diemen om complimenten in ontvangst te nemen. Gelukkig rapporteerden onze testers ook een aantal verbeterpunten. Het middelpunt van de plattegrond op de homepage mocht wel een klein beetje opschuiven (“iets minder Amsterdam en iets meer Diemen graag!”). En een gebruiker met een visuele beperking kon prima zelfstandig op de website navigeren, maar had nog wel een waardevolle tip voor onze pagina’s met organisatielijsten. Hij kon ons met zijn voorleessoftware precies laten horen welke gegevens hij makkelijker zou willen overslaan, om zo sneller een beeld te krijgen van de belangrijkste inhoud van de pagina.

 

Tijdens de test keken we over schouders mee en gingen we met deelnemers in gesprek, om dit soort knelpunten zo precies mogelijk te kunnen optekenen. Het zit ‘m soms namelijk echt in subtiliteiten. “Kunnen jullie de ouderenbond 3 plekjes naar achteren verschuiven in deze opsomming?” vroeg een oudere deelnemer tijdens het proeflezen van onze nieuwe tekst met vrije tijd-tips voor na je pensioen. “Begin het rijtje maar met  iets dat ‘jonger’ overkomt. Want als je oud bent geldt: de ouderen, dat zijn de anderen.” Een tekstuele ‘quick win’ waar we hopelijk nog veel ouderen met een jonge geest een plezier mee doen! 

Ook interesse in gebruikersonderzoek?

De resultaten van deze test gebruiken we voor de doorontwikkeling van onze sociaal domein-websites. Maar bij elke designaanpassing, nieuwe tekst of verbeterde functionaliteit blijven we natuurlijk graag testen. Dus heeft u interesse in een gebruikerstest voor uw Elkander-website? Laat het ons dan weten. Ook specifieke lokale onderdelen van uw website, kunt u door ons laten testen. Bijvoorbeeld de informatie over uw sociaal team, wijkpagina’s of uw Vraagwijzer. U hoeft alleen maar deelnemers te werven en een ruimte te regelen. Elkander doet de rest.

Een hand houdt een smartphone vast. Op een scherm is de homepage van de website Samen Diemen zichtbaar.

Meer nieuws van Elkander

Nut en noodzaak van de sociale kaart

Het sociale domein is in beweging. Het komt dan goed uit als je de juiste organisaties kunt vinden in een systematisch digitaal overzicht. Handig voor individuele hulpvragers, voor de ondersteuners van hulpvragers en voor de professionals.

Lees verder »

Elkander getest door stichting ABC

Elkander wil informatie toegankelijk maken voor iedereen. Dus nodigden we een testpanel van Stichting ABC uit om te kijken hoe we onze websites nog kunnen verbeteren voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Lees verder »